Vi jobbar i kvalitetens tjänst
Kunskapsbanken

Vi jobbar i kvalitetens tjänst

Text: Karin Aase & Robert Långström, Foto: Mikael Göthage

Välkommen till Swedols testlabb för arbetskläder. Vi älskar slit och avskyr släng. ”God kvalitet betyder ofta att produkten också är mer hållbar.”

På en vanlig bakgata i Göteborg ligger en till synes vanlig lokal. Men innanför dörren pågår någonting lite mindre vanligt. I de ljusa rummen med de stora fönstren utför tre textilingenjörer ett arbete som sällan syns i några jobbannonser. Agnes Almeen, Sara Törnqvist och Isabella de Miranda testar tyger enligt konstens alla regler.
– Vårt jobb är att säkerställa hög kvalitet och slitstyrka. Det är viktigt för att våra plagg ska hålla länge och möta våra kunders krav och förväntningar. De ska också uppfylla våra egna kvalitetskrav och krav enligt certifieringar, säger Agnes Almeen, certifieringsansvarig.

DET FINNS NÅGOT tilltalande med det nischade och ingenjörsmässiga engagemanget och inställningen till kvalitet. Det är sällan den typen av insats som får de stora rubrikerna, men de lägger ofta grunden till utveckling och innovation. Kanske speciellt när det gäller hållbarhet. Agnes Almeen igen:
– God kvalitet betyder ofta att produkten också är mer hållbar. I vårt fall innebär det att plaggen kan användas längre. Det innebär i sin tur mindre onödig produktion vilket leder till mindre förbrukning av råvaror, energi, vatten och kemikalier. Utöver det blir det också färre transporter mellan alla steg i produktionskedjan – och i slutändan mindre avfall.

UTSPRITT I LOKALEN står maskiner för olika typer av tester. Där finns till exempel en avdelning för test av vattenavvisning, och ett ljusskåp där de bland annat kontrollerar hur väl färgen på ett tyg stämmer med det som bestämts under produktutvecklingen. Anledningen till de omfattande testerna handlar inte bara om kvalitet och miljö, utan också om trygghet. Personer som möter risker i sitt arbete ska kunna lita på att arbetskläderna de har på sig håller. Sara Törnqvist spänner fast en tygbit i en maskin som liknar en brevvåg. Framför tyget sitter en sylvass egg.
– Sen släpper jag lös den här, säger hon och visar en tyngd på andra sidan av maskinen. Hon släpper och nästan direkt hörs det ett ritsch från den lilla tygbiten. Med hjälp av en mätare och en skala på maskinens framsida kan hon läsa av ett mätvärde. Detta räknas sedan om till att visa hur mycket kraft plagget klarar innan det rivs sönder.

TOTALT UTFÖR DE närmare 700 kontroller och tester per år i labbet.
– Att vi har en så hög och jämn kvalitet tror jag beror på att våra produktutvecklare nominerar samtliga material som vi använder i våra plagg. Och att vi följer upp varje produktion med kvalitetssäkring genom testning i labbet, säger Agnes Almeen.

LABBET ÄR ALLTSÅ inte bara en kontrollfunktion, utan spelar också en aktiv roll i företagets produktutveckling.
– Vi jobbar mycket nära varandra. Vi har till exempel tagit fram kravspecifikationer för olika typer av tyger som produktutvecklarna kan använda.

DETTA TESTAS I LABBET I GÖTEBORG

- Kontroll av färgnyans
- Vikt
- Färghärdighet vid gnidning
- Färghärdighet vid tvätt – anfärgning och färgändring
- Dimensionsändring efter tvätt
- Vridning efter tvätt
- Rivstyrka
- Benägenhet att bilda ytludd och noppor (pilling)
- Nötningshärdighet
- Motstånd mot ytvätning
- Nickeltest på tillbehör av metall

700 kontroller och tester utförs varje år i labbet.

SÅ GÅR PROCESSEN TILL

Under produktutvecklingen testas nya material efter kriterier för det tänkta användningsområdet.  

- Labbets del i kvalitetssäkringen är att säkerställa hög kvalitet i materialen, både när det gäller nyutveckling och löpande produktion.
- Inför varje ny plaggproduktion ska en meter tyg i fullbredd skickas till labbet tillsammans med en testrapport från tygleverantören.
- Tygets färg, utseende och grepp kontrolleras innan testning påbörjas. Resultatet utvärderas för att sedan godkännas för plaggproduktion eller i vissa fall förbättras om kritiska parametrar inte uppfylls. I de fall tyget inte godkänns utförs en ny bedömning av det förbättrade tyget.

Isabella de Miranda applicerar en värmetransfer.