Ljuset längs vägen
Kunskapsbanken

Ljuset längs vägen

Text: Rickard Eklund

Det är viktigt att synas i trafiken, särskilt för de kvinnor och män som arbetar längs vägarna. Johan Beckmann, som driver JB Lyftservice i Hyssna utanför Göteborg, gillar att utrusta sin lastbil med lampor och ljusramper. Extra belysning ökar inte bara säkerheten, menar Johan. Den förbättrar arbetsmiljön också. Dessutom är det snyggt.

- Det är kul när det märks att man tycker om sitt jobb, säger Johan Beckmann, kranbilschaufför i Västra Götaland.

Han pratar såklart om den extra fordonsbelysningen från Award som han har monterat på sin Scania-lastbil med monterad kran. Som egenföretagare till JB Lyftservice kan Johan äntligen bygga sin lastbil som han önskar ha den, en dröm han haft länge, ända sedan han utbildade sig. Johan startade sitt företag för mindre än ett halvår sedan, men har redan mer jobb än han klarar av. Han har en kund i Göteborg som håller honom med arbete fyrtio timmar i veckan. Åt dem transporterar han byggnadsställning till och från olika byggen i Göteborgstrakten. Skulle det trots allt krisa sig på jobbfronten, så är Johan också ansluten till Haga Mölndals lastbilscentral där han kan få jobb när som helst.

Johan gick transportlinjen på Bräcke Gymnasium i Göteborg och har kört lastbil sedan han gick ut 2010. Han är idag 32 år, kliver upp fem varje morgon för att rasta sin och sambons franska bulldogg. Sedan åker han hemifrån mellan halv sex och sex och är inne i Göteborg till klockan sju. Ibland åker han direkt ut till en arbetsplats för att hämta material, eller så åker han in till sin kund och får lastbilen upplastad. Under en arbetsdag hinner Johan med mellan tre och fyra transporter, beroende på mängden material som han behöver få upp och ner från lastbilsflaket.

- Varje byggarbetsplats tar mellan en och en halv timme till två och en halv timme, säger Johan, och det varierar beroende på hur mycket hjälp han får på plats och hur stor lasten är.

Johan tycker att det är roligt att möta sina kunder, men för honom är variationen och friheten i arbetet ännu bättre och kanske bäst av allt är att få köra kranen. Det mest utmanande är att alltid komma till nya ställen för att lossa det transporterade materialet. På nya platser har han ingen aning om han kommer fram så han kan lossa, om han kan få upp kranen och hur han ska ställa lastbilen för att nå ordentligt. Eller om det till och med finns elledningar i luften som han måste undvika. Det kan vara ett stressigt jobb ibland, men han tar det med ro. Speciellt längs vägarna.

- Ja, köerna kan man inte påverka på något sätt, förutom att hålla avstånd till bilen framför och inte köra in i någon. Köerna är där köerna är.

På vägarna är det viktigt med rätt belysning och därför valde Johan att byta till Awards fordonsbelysning för ett år sedan. Liksom Awards övriga sortiment är kraven högt ställda på dessa lampor och lyktor. Awards fordonslampor är speciellt framtagna för att klara den hårdaste kylan, saltet från vägarna, starka vibrationer och andra påfrestningar. På grund av allt detta håller de länge, vilket är en stor fördel. Det går att lita på dem. Det var också anledningen till att Swedol valde att börja tillverka och lansera dem 2015, dels för att de inte kunde hitta belysning som uppfyllde deras krav på stryktålighet någon annanstans, dels för att de ville ge sina kunder det allra bästa. Award har också annan belysning än just för fordon, som ficklampor och arbetsbelysning.

Johan Beckmann på JB Lyftservice

- Det är viktigt att tänka på att få en så bra ljusbild som möjligt, säger Johan. Då kan man se alla döda vinklar. Som lastbilschaufför och kranförare underlättar det hans jobb.

Bra ljus på arbetsplatser bidrar till förbättrad arbetsmiljö. Med en så bred och stor ljusbild som möjligt ökar chansen att vara uppmärksam på sin omgivning. Man blir också mindre trött och det tunnelseende som en riktad lampa kan orsaka försvinner. Säkerheten på en arbetsplats blir helt enkelt bättre och man minimerar risken att någon blir skadad. Det finns olika ljusteknik, som halogen, xenon och LED, men idag är det uteslutande LED i Awards belysningar. LED är den senaste tekniken och ger ett kallt, vitt ljus som gränsar till dagsljus. I förhållande till hur mycket ljus de ger har LED-lampor en låg förbrukning av energi och är väldigt tåliga. LED är alltså inte bara ekonomiskt lönsamt på sikt, utan man gör dessutom miljön en tjänst eftersom man inte byter lampor så ofta.

Och nackdelarna med LED är få. Eftersom de pulserar i frekvens kan det hända att de stör ut annan elektronisk utrustning. Elektromagnetisk kompatibilitet heter det, eller EMC, måttet på hur mycket olika elektriska produkter och elinstallationer kan fungera ihop utan att störa varandra. EMC-klassning är alltså ett av kvalitetsbegreppen man ställer på elektrisk utrustning. Man undviker lätt störningar genom att placera LED-belysningen en bit ifrån annan elektronik.

Och eftersom LED inte blir lika varma som till exempel halogenlampor kan snö och is ligga kvar på dem. Därför bör man placera dem så att de är mer skyddade mot väder och vind. Eftersom fördelarna vida överväger nackdelarna har LED-lampor slagit igenom stort i alla branscher som behöver arbets- och fordonsbelysning. Men alla LED-lampor är inte skapta lika. De kommer i en mängd olika varianter och med olika prislappar. Det beror på vad du ska använda dem till.

- När det kommer till arbetsbelysning så ska den inte vara bländande, men det har mer med lampornas positionering än något annat att göra, säger Johan. Jag tycker att ju starkare lampa desto bättre ljusbild kan du få runt omkring.

För att inte blända sig själv och andra som arbetar runt sin lastbil behöver han placera belysningen på så vis att den inte hindrar någon från att utföra ett säkert arbete. Man kan också välja en lägre färgtemperatur på lampan, så att den inte upplevs vara så bländande.

En annan sak med LED-belysning för fordon är att det är viktigt att välja fästen som dämpar vibrationer. Fästena bör tåla fukt och salt, och kabelinfästningen måste vara vattentät så att elektroniken inte blir förstörd. På så vis får man ut det mesta av sina lampor. Johan gillar att testa ny belysning och är väldigt nöjd med bytet till Award.

- De lampor jag hade innan var inte så här bra, säger han. De nya från Award är dubbelt så bra, kanske tre gånger så bra till och med. Hädanefter tänker han fortsätta att använda Award. Johan har planer att växa som företagare i framtiden, men är inte riktigt där att han vill anställa andra. Inte än.

- Företaget är bara några månader gammalt. Jag drog ju igång i april 2023 och har just nu bara jobb för mig själv.

Men samtidigt har kunden han jobbar heltid för en riktig blomstring av arbeten för tillfället. Johan berättar att han inte vet när han hade ont om jobb senast. Han hade så mycket att göra hela sommaren att han bara hann med två veckor semester. I snart elva år har Johan varit ute längs vägarna i Västra Götaland och runt om i Skaraborg.

När klockan slår fyra på en eftermiddag och arbetsdagen är över kör han de fyrtio minuterna från Göteborg hem till sambon, hunden och sitt lilla hus ute i skogen. Närmaste grannen har han femhundra meter bort, på andra sidan bergknallen. Här finner han lugn och ro efter ännu en dag och kan för stunden borsta av sig vägdammet.