Nya hållbarhetskrav för textila produkter

Ingen har nog missat den nya lagen om att textilier måste samlas in, sorteras och antingen återvinnas eller återbrukas. De får inte längre slängas bland övriga sopor. Färre känner till att lagen är en del i ett större paket med regleringar med målet att kraftigt minska klädproduktionens påverkan på miljön. Det berör alla som tillverkar eller säljer kläder. Och dig som köper dem.

 Runt 80% av textiliers klimatpåverkan uppstår under produktionsfasen. Det har EU tagit fasta på i sin textilstrategi som påverkar flera lagar och krav om textil vilka rullas ut i flera steg. 

Nya lagar och krav 

Från första januari 2025 trädde kravet på insamling av textilier i kraft och från 2026 införs destruktionsförbud för osålda varor.   

– Eftersom Swedol tillverkar kläder utifrån våra kunders efterfrågan undviker vi mycket av den överproduktion som finns i andra delar av klädbranschen, säger Sara Nygren Jönsson, produktutvecklingschef på Swedol.

Om några år förväntas ett införande av producentansvar för textilier, vilket innebär att branschens producenter ska ta ansvar och stå för kostnaderna för att samla in och behandla textilier. 

Ett annat krav är Digitala Produktpass (DPP). DPP är klädtaggar med QR-koder som ger hållbarhetsinformation kopplad till produktens hela livscykel. Det kommer påverka alla involverade i produktionen och ge kunder bättre möjlighet att göra informerade val.

Utmanande återvinning

En utmaning för arbetskläder är återvinningen. Kläderna är ofta sammansatta av flera material och kan vara kontaminerade i användarfasen. Det komplicerar saken.

– Företag som använder arbetskläder har, enligt den nya lagstiftningen, ansvar för att återbruka och återvinna kläderna. För att underlätta för våra kunder arbetar vi för att hitta lösningar som gör det enklare för dem att göra rätt.

För Swedol handlar hållbarhet om mer än att bara följa regler. Swedol producerar slitstarka, långlivade plagg med högt ställda krav, som testas i det egna laboratoriet. Omfattande tester genomförs på nya material för att säkerställa både kvalitet och hållbarhet.

 – Många kunder fokuserar på hur de ska hantera sitt textilavfall, säger Sara. I stället för att ställa den viktigare frågan: Hur kan vi minska det textila avfallet från början?

Swedol är redan i gång med att anpassa sig till de nya kraven och står redo att hjälpa kunder i arbetet för en mer hållbar framtid. Det gör Swedol genom att erbjuda slitstarka plagg, genomtänkt design och ett starkt engagemang för att minska miljöpåverkan – tillsammans med sina kunder. Ett konkret exempel är tjänsten ReCare som syftar till att förlänga klädesplaggens livslängd. Tjänsten inkluderar plagg, tvätt, reparationer, återbruk och återvinning.