Swedol i Hudiksvall har spetskompetens på kedjor
Kunskapsbanken

Swedol i Hudiksvall har spetskompetens på kedjor

Swedol är en stor återförsäljare av kedjor till skogsmaskiner. Alla kedjorna klipps och paketeras i Swedol-butiken i Hudiksvall. Så har det varit sedan 2002 då man tog över hanteringen från Tyresö.

- Det blev mer kvalitetssäkert hos oss när det bara var en person som hanterade klippandet och paketerandet, säger innesäljare Niklas Jansson.

De kedjor vi tillverkar är kedjor för skogsmaskiner, så kallade Skördare. Det är de som fäller träden. Kunderna är ofta skogsbolag eller kommuner som tex rensar vägrenar.

- Att tillverka kedjor är ett hantverk, säger han.
- Samtidigt är kedjor ett förbrukningsmaterial, de håller i normala fall en dag. Många kunder har en till tre maskiner så det går åt en del. Hela kedjor går såklart att slipa, men det är förenat med en del logistik. Den tjänsten har inte vi.

När det kommer snö ökar försäljningen av kedjor. Med snö på marken är det lätt att ”stensåga”. Då kan det gå upp till tre kedjor per dag för en skogsbrukare.

Niklas Jansson och Susanne Antonsson på Swedol i Hudiksvall.

Susanne klipper till
På ett eget lager längst in i butiken huserar Susanne Antonsson. 2018 började hon som butikssäljare på Swedol och sedan 2020 är hon den som gör de flesta kedjorna till Swedols alla kunder i Sverige.

Susanne söker upp lagda orders, tillverkar kedjorna och ser till att de paketeras och skickas till slutkund.

- Niklas har kundkontakterna och sköter alla inköp, jag ser till att kedjorna blir till. Vi har ett bra samspel och Niklas har arbetat länge med det här. Han vet vilka kedjor som det går mycket av och vad som inte går. Det förändras med hur maskinerna i skogen förändras.

I Hudiksvall har man de flesta kedjor i färdiga längder men klipper när dessa är slut i lager eller om kunden vill ha udda längder. Varje dag klipper de mellan 30-150 kedjor. En kedja av normallängd kostar cirka 200 kronor.

Kedjor mäts i antalet länkar
För att kunna tillverka en kedja behöver man veta längd och bredd på Svärdet som kedjan ska sitta på. Utifrån det kan man räkna ut antalet drivlänkar som kedjan ska bestå av. Det kan vara allt mellan 53 och 109 länkar. Det vanligaste är 84. Sådana kedjor finns färdiga från leverantören.

- Under pandemin var det brist på kedjor på löpmeter. Då räddade vi många kunder genom att vi kunde klippa om kedjor från en längd till en annan, säger Susanne.

Beställ via Swedol
Skogsbolag finns det i hela Sverige. Och för den som vill handla kedjor går det att beställa via swedol.se eller genom att besöka närmaste Swedol-butik.

- Det finns en väldig bredd på sortimentet och det är inte lätt att sätta sig in i. På Swedol i Hudiksvall har vi den kompetensen! Utnyttja oss! Ring oss och be om råd, säger Niklas!

Kontakta Swedol i Hudiksvall:
Niklas Jansson 0650–54 82 82