De tilldelas stipendiet Framtidsbygget 2024

Wilma Ekblom Lindé och Emilio Huerta har tilldelats stipendiet Framtidsbygget 2024. Ett initiativ för att locka unga till yrkesbranschen.

Stipendiet Framtidsbygget går årligen till två gymnasieungdomar – en tjej och en kille – som båda studerar på ett yrkesinriktat program. Stipendiaterna får 25 000 kronor var.

2024 års stipendiater är Wilma Ekblom Lindé från Sundsvall och Emilio Huerta från Kungsör.

Wilma Ekblom Lindé läser Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk på Uppsala yrkesgymnasium Jälla: – Jag vill jobba inom den gröna näringen och kunna inspirera andra till att verkligen se var allt kommer ifrån. Till exempel hur viktigt det är att köpa svensk mat och hur vi klarar oss om något händer. Framtiden hänger på oss unga, vad vi väljer att göra. Vi kan förändra saker, säger hon.

Emilio Huerta gick nyligen ut Rörmokarprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping – men har också lärt sig köra entreprenadmaskiner på fritiden. Idag jobbar han med det sistnämnda.
– Jag drömmer om att ha ett mindre entreprenadföretag med ett par maskiner och en lastbil. Jag gillar det familjära, att få en grupp att trivas med hjälp av god kommunikation. Jag vill bli en så bra arbetsgivare som möjligt, där mina anställda ser fram emot att jobba. Arbetet måste förstås bli gjort, men det är viktigt att ha kul också, säger han.

2024 års stipendiater Emilio Huerta från Kungsör och Wilma Ekblom Lindé från Sundsvall.

Det är andra året som Framtidsbygget delas ut. Wilma och Emilio valdes ut av juryn bland över 300 sökande. Framtidsbygget är en del av den satsning som Swedol påbörjade våren 2022. En kraftsamling för att få fler unga att söka sig till yrkesbranschen.

– Det är otroligt roligt att ta del av alla fina berättelser från de som söker Framtidsbygget. Det ger hopp om framtiden. Genom stipendiet vill vi ju inspirera unga, och vilka kan göra det bättre än drivna ungdomar som Wilma och Emilio? säger Linda Jacobsson, nordisk marknadschef på Swedol och medlem i juryn.

Framtidsbygget

Stipendiet Framtidsbygget delas ut en gång per år och går till två gymnasieungdomar – en tjej och en kille – som båda studerar på ett yrkesinriktat program. Stipendiaterna får 25 000 kronor var.

Framtidsbygget är en del av den satsning som Swedol påbörjade våren 2022. En kraftsamling för att få fler unga att söka sig till yrkesbranschen.

Sök till Framtidsbygget 2025

Ansökan för 2025 års stipendium är öppen till och med den sista oktober. Har du påbörjat – eller ska påbörja – en utbildning på ett yrkesinriktat gymnasieprogram i Sverige kan du söka. Du kan både nominera någon och ansöka själv.

RELATERAD LÄSNING