Kunskapsbanken
Så väljer du rätt belysning
-
-
Olika arbeten kräver olika belysning. Det gäller allt från fasta lampor på en byggarbetsplats till extra arbetsbelysning på en grävmaskin. Fel belysning riskerar att blända dina kollegor eller orsaka andra olyckor för att ljusbilden är för dålig. Vi guidar dig igenom belysningsdjungeln!

När hösten och vintern smyger sig på finns det mycket att tänka på vad gäller belysning. Du som till exempel kör entreprenadmaskin eller annat tyngre fordon behöver kunna utföra arbetet så bra och säkert som möjligt även i mörker.

LED-belysning vanligast

LED har blivit en av de viktigaste faktorerna när du ska köpa arbetsbelysning, och den trenden är här för att stanna. LED-lampor är energisnålare och har mycket längre livslängd än andra alternativ. Ytterligare en fördel är att konturerna syns bättre i halvmörker, eftersom ljuset är ganska vitt och påminner om dagsljus.

Viktigt att ta hänsyn till färgtemperatur i LED

LED-lampor finns i en mängd olika varianter och prisnivåer. Skillnader i färgtemperatur spelar stor roll för hur bra du ser. Ju högre färgtemperatur desto närmare vitt ljus kommer du. Om arbetet kräver att kollegor rör sig runt maskinen bör du välja en lägre färgtemperatur som uppfattas som mindre bländande.

För dig som jobbar med en entreprenadmaskin eller skogsmaskin är närområdet allra viktigast. Men det är viktigt att även komplettera med lampor med längre ljusbild, vilket är att föredra under färd. Många utrustar sina maskiner med minst ett tiotal lampor som lyser brett och kraftigt över närområdet för bästa resultat.

Fästen som dämpar vibrationer

Ytterligare en fördel med LED-lampor är att de tål skakningar och vibrationer bättre än många andra alternativ. Det är extra viktigt när du till exempel kör tunga fordon i svår terräng.

Trots att lamporna tål skakningar relativt bra är det också viktigt att välja belysning med fästen som dämpar vibrationer ytterligare. Fästena bör vara i material som tål väta och salt. Lika viktigt är det att se över kabelinfästningen. Om fukt kommer in där finns alltid en risk att elektroniken förstörs.

LED-lampor är rustade för att tåla skakningar och vibrationer.

Design är viktigt för många

På senare år har vi märkt en ökad efterfrågan på positionsljus i LED. För allt fler kunder har också lampornas design blivit viktigare.

Valmöjligheterna är oändliga. Vi har till exempel kunder som vill behålla en retrokänsla i sina fordon – och det gäller även lamporna. En del leverantörer har därför nischat in sig på att tillverka lampor som passar originalmodellerna.

LED-lamporna är energisnålare och har mycket längre livslängd än andra alternativ.

LED-lampans nackdelar – och hur du kringår dem

En nackdel med vissa LED-lampor är att de kan störa annan elektronisk utrustning eftersom de pulserar i frekvens. EMC-klassningen (CISPR) anger hur mycket elektromagnetisk störning lampan ger ifrån sig. Ju högre CISPR-klass, desto mindre störning.

Ett annat problem är att snö och is ibland kan ligga kvar på LED-lamporna, eftersom de inte blir lika varma som till exempel en halogenlampa. För att minska det problemet bör du tänka igenom lampans placering. Fäst den på en plats där den är mer skyddad mot väder och vind.

IP-klassning mot damm och vatten

En annan sak som är viktig att ha koll på är belysningens IP-klassning. IP-klassning visar hur väl inkapslad den elektrotekniska utrustningen är. Eller med andra ord, hur väl apparaturen skyddas mot vatten, damm och inträngande föremål.

IP67 och högre är dammtät och skyddar mot kraftig överspolning av vatten. Första siffran står för kapsling mot damm och andra fasta partiklar. Andra siffran står för kapsling mot vatten. Ju högre IP-klassning, desto bättre skydd.

All belysning ska tåla stänk, därför rekommenderar vi att man inte bör gå lägre än IP65.

Belysningsfakta
  • LED står för Light Emitting Diode, på svenska lysdiod. Det är en ljuskälla baserad på halvledarmaterial som utstrålar snabbt pulserande ljus.
  • Färgtemperatur beskriver vilken färgton ljuset har. Hög temperatur motsvarar blåaktiga (kalla) färgtoner och låg temperatur rödaktiga (varma).
  • IP-klassning, eller kapslingsklassning, är en klassificering av hur väl inkapslad den elektrotekniska utrustningen är. Första siffran i klassningen handlar om skydd mot damm, inträngande objekt och beröring, den andra om skyddet mot vatten. Ju högre siffra, desto bättre skydd.

Våra tre bästa tips för val av arbetsbelysning

  1. Välj inte den billigaste lampan. Det finns många lampor på marknaden som inte håller den kvalitet som förväntas av yrkesfolk.
  2. Placeringen är viktig. Tänk på att alltid testa i rätt miljö.
  3. Entreprenadmaskiner har ofta dåligt färdljus. Komplettera därför gärna helljuset med en lämplig lampa.
2020-02-17
Till Artikeln
Produkter
Butiker