Utbildningskrav för användning av diisocyanater

EU har infört en ny begränsning för produkter som innehåller mer än 0,1 % monomera diisocyanater. Denna begräsning innebär ett obligatoriskt utbildningskrav för professionella och industriella användare av dessa produkter. Från den 24 augusti 2023 måste alla professionella och industriella användare genomgå en utbildning innan användning av dessa produkter.

Arbetsgivare måste se till att användare av diisocyanater har genomgått utbildning i säker användning. Det finns en länk till en webbbaserad utbildning längre ner på sidan.

Konsumenter som använder produkterna för eget bruk omfattas inte av utbildningskraven.

Diisocyanater är en grupp ämnen som framför allt används för att tillverka polyuretanplaster.  Många diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma hos de som utsätts för dessa ämnen i sitt arbete. För att skydda arbetstagarna har EU beslutat om utbildningskrav vid hantering av vissa diisocyanater. Kraven finns i REACH-förordningen som en begränsning i post 74 bilaga XVII och börjar gälla 24 augusti 2023.

Sverige har sedan tidigare krav på utbildning för hantering av härdplaster. Dessa regler gäller fortfarande. Det som ändrats är endast utbildningskravet kring monomera isocyanater. Arbetsmiljöverket godkänner de utbildningar rörande isocyanater som länkas till nedan.

Läs mer om reglerna hos Utbildningskrav vid hantering av diisocyanater - Arbetsmiljöverket.

Swedol och Tools säljer ett antal produkter från olika tillverkare som innehåller diisocyanater och har identifierat dessa. Vi stöttar våra kunder med utbildning om de vill fortsätta använda dessa produkter och hjälp att hitta alternativ om det önskas.

REACH

REACH står för registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier. Förordningen trädde i kraft den 1 juni 2007.

REACH-förordningen syftar till att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön mot risker som kemikalier kan utgöra. REACH är en förordning som har tagits fram för att stärka skyddet av människors hälsa och miljön mot de risker som kemikalier kan utgöra och för att öka kemikalieindustrins konkurrenskraft i EU-länderna. Den främjar också alternativa metoder för farobedömning av ämnen för att minska antalet djurförsök. 

I princip gäller REACH alla kemiska ämnen, inte bara dem som används i industriprocesser utan även dem som finns i vår vardag, till exempel i rengöringsprodukter, färger och varor som kläder, möbler eller elektriska apparater. Förordningen påverkar därför de allra flesta företag i EU.

Utbildning

Det finns en länk nedan till en webbaserad utbildning för säker hantering av diisocyanater som uppfyller kraven på utbildning enligt REACH-förordningen.

Utbildningen finns på webbplatsen Safe Use and Handling of Diisocyantes: https://www.safeusediisocyanates.eu/

Utbildningen finns för närvarande inte på Svenska men kommer inom kort.

Det finns flera olika utbildningsnivåer beroende på vilken exponeringsrisk man kommer utsättas för.  

Minimikravet är allmän utbildning (nivå 1), därefter är det utbildning på mellannivå (nivå 2) och en fördjupad utbildning (nivå 3).

Vi rekommenderar att man läser guiden som finns för att välja rätt utbildning.

Godkänt slutprov ger ett intyg på avklarad utbildning.

Utbildningen behöver förnyas var femte år.

Kostnadsfria utbildningar

Man kan med koden FEICA_21_G få tillgång till ett antal utbildningsavsnitt gratis. Det gäller utbildningarna; 048, 049, 050, 051, 052, 053 och 054. Mer information om de utbildningarna som ingår kan man läsa här PUinfo::Feica.