Bland svetsloppor och lera
Kunskapsbanken

Bland svetsloppor och lera

Text: Rickard Eklund

Göteborg genomgår en omfattande omvandling. Hela området runt centralstationen ska utvecklas och projektet räknas inte vara färdigt förrän 2040. Mitt i detta står svetsarna från Quod Svets & Smide och grundlägger för schakt, tunnlar och byggnader.

Klockan är fyra på måndag morgon och det är en ny arbetsvecka. Det lilla gänget från Quod Svets & Smide i Rimforsa hoppar in i bilen och åker till jobbet i Göteborg. Klockan sju är de på plats på det stora bygget vid Göteborgs centralstation. Under morgonmötet går platschefen igenom vad som ska göras under dagen och resten av veckan. Centrala Göteborg genomgår en omfattande förnyelse och viktig infrastruktur uppgraderas inför framtiden.

Själva detaljplanarbetet för Göteborgs nya centralstation och den nya järnvägstunneln, Västlänken, inleddes 2013, men det var först 2021 som detaljplanerna vann laga kraft. Själva bygget satte fart under hösten 2022. Totalt ska 2000 bostäder byggas och 19 000 nya arbetstillfällen skapas i Göteborgs centrum. Bebyggelsen omfattar hela 800 000 kvadratmeter, varav en fjärdedel ska gå till lägenheterna. På området kommer det även att finnas kontor, hotell, restauranger, parker och promenadstråk. Först 2040 beräknas hela projektet vara klart.

PÅ BYGGET

Efter morgonmötet samlar svetsarna från Quod ihop sina verktyg och beger sig av till stället de fått i uppgift att arbeta på. På vägen genom denna gigantiska byggarbetsplats passerar de grävmaskiner, stora kranar och varselklädda byggarbetare av olika slag. Idag ska de montera hammarband och stämp och de hämtar hjälp av en grävmaskinist som lyfter det tunga rörstämpet från marken. Medan grävmaskinen håller hammarbandet på plats hjälps svetsarna åt att fästa det på sponten.

Ofta kommer kontrollanter och tittar så att alla deras svetsar är okej. Det sista någon vill är att en spontvägg rasar in. Säkerhetstänket på en sådan här enorm arbetsplats är systematiskt och högt, och svetsarna vid Quod har ett mycket viktigt arbete. Tack vare deras jobb kan resten av byggarna, till exempel grävmaskinisterna, armerarna och utsättarna befinna sig på platsen och arbeta säkert.

Quods svetsare är ett ungt, ambitiöst och engagerat gäng från Rimforsa i Östergötland.

UNGT, DRIVET GÄNG

Quods svetsare är ett ungt, ambitiöst och engagerat gäng från Rimforsa i Östergötland. Joakim Zeijlon och Isa Hedell heter ägarna av företaget. Joakim och Isa träffades när Isa hade ett jobb inom pappersindustrin och ganska snart kände de att de ville göra något tillsammans. 2018 startade de Quod ihop. Dessförinnan hade Isa liten erfarenhet av att svetsa. Men sedan dess har hon utbildat sig inom företaget, tagit alla licenser och redan hunnit svetsa i fyra år. Joakim har lite längre erfarenhet, han har hållit på i tretton år som svetsare. Nu väntar de sitt första barn. Så för tillfället håller Isa sig hemma mest. Annars har de ett sånt jobb som kräver att de ofta arbetar på annan ort.

Isas och Joakims åtta anställda jobbar på olika projekt i olika städer och samtliga veckopendlar. Typiska jobb för Quod är stora hus med källare, infrastruktur och grundläggning. Nyligen gjorde de klart ett längre projekt i Norrköpings hamn, där de jobbade med grunderna för kaj, kanaler, bostäder och restauranger. Där var de i två och ett halvt år. Men flest jobb har de i storstäderna Stockholm och Göteborg, som till exempel projektet vid Göteborgs centralstation. ”Det roligaste är de varierande uppgifterna och att man får se alla olika platser”, säger Joakim.

RÖSTER OM JOBBET

Joakim gillar allt inom smide. Speciellt monteringen och att få vara med på de riktigt stora byggprojekten, som handlar om infrastruktur. Men ibland står han hemma i verkstan i Rimforsa och designar och smider saker. Planerna är att utveckla även den sidan av företaget så småningom. Designarbete intresserar dem båda, men Isa berättar att detta bara är funderingar än så länge. För stunden verkar de ha fullt upp. Isa säger att som företagare är man aldrig riktigt ledig, inte ens när man är på semester. Det är hela tiden mycket ansvar och mycket att tänka på, menar hon, men samtidigt är det väldigt utvecklande. Det Isa gillar mest med svetsarjobbet är att inte riktigt veta vad som väntar när de kommer till en ny arbetsplats. Det är en kul utmaning, berättar hon. Men roligast är att vara på byggena överhuvudtaget.

”Det är roligt för det är väldigt få tjejer i den här branschen”, säger hon och berättar att ibland är det tunga moment i arbetet, men det finns hjälpmedel att ta till så man inte sliter ut sig. ”Man klarar mer än man tror”, menar hon. Isa är väldigt glad för att de har lyckats anställa en kvinna till. ”Nu är vi två tjejer på Quod, vilket är kul.” Amanda Villanueva heter den andra kvinnan i företaget. Hon har arbetat som svetsare i två år, är kundinriktad och drivs av viljan att göra ett bra jobb. ”Jag gillar arbetsplatsen och alla människor där”, berättar hon. Liksom sina kollegor verkar Amanda tycka om att kasta sig in i nya saker och lära sig mer. Hon är en av tre anställda från Quod Svets & Smide som ska vara kvar på bygget i Göteborg i ytterligare ett till två år, då allt svetsjobb planeras vara färdigt.

Den andra personen från Quod som ska stanna kvar under hela projektet är Mio Franssén, en ung kille som älskar att meka med sin BMW på fritiden. Faktumet att Quod Svets & Smide har haft fullt upp med arbete ända sedan starten 2018 passar Mio, som gillar att hålla sig aktiv. Inte ens under pandemin stannade arbetstillfällena upp för Quod. ”Det är perfekt för mig att det alltid är mycket jobb”, säger han.

Göteborg genomgår en omfattande omvandling. Hela området runt centralstationen ska utvecklas och projektet räknas inte vara färdigt förrän 2040.

TRIVSEL PÅ JOBBET

Mitt i allt arbete är det viktigt att de anställda ska trivas, menar Isa. ”Vår personal gör hela företaget”, säger hon och trycker på hur viktigt det är att behålla dem. ”Det är mycket som driver oss, som att det ska vara ett bra företag och att man ska trivas.” Både hon och Joakim är väldigt entusiastiska över sitt företag och sin personal. Det var en av anledningarna till att de valde att byta arbetskläder 2021 och gå över till Björnkläder. Isa berättar att innan hade Quods anställda arbetskläder som inte satt bra, ofta gick sönder och inte värmde ordentligt på vintrarna. Ofta sprack de gamla kläderna i grenen när svetsarna hoppade över grejer eller lyfte saker. De kom till en gräns då de var tvungna att göra någonting för det blev ekonomiskt ohållbart för företaget.

”Björnkläder har bättre passform och då håller de bättre och hänger med i rörelserna bättre”, säger Isa. Joakim håller helt med och menar att Björnkläder funkar kanon. De har inga tankar på att byta. Både Amanda och Mio är också nöjda. De gillade inte alls de gamla arbetskläderna som firman använde. ”Björnkläder är skönare och varmare på vintern. Skönare tyg”, säger Amanda. ”Speciellt Björnkläders jackor gillar jag.” ”Kläderna är hur bra som helst”, säger Mio. ”Tröjorna är jag jättenöjd med och jackan är jag också jättenöjd med. Den värmer riktigt bra.”

GRUNDAD NISCH

Isa berättar att de har nischat sig inom just grundläggningssmide för att det är inte jättemånga som bara gör det. Men det är också viktigt att ha ett bra rykte i branschen, menar hon, så Quod Svets & Smide jobbar hårt för att uppnå det. ”Det gäller att göra ett bra jobb och att inte slarva, men det funkar riktigt bra för vi har väldigt bra personal”, säger Isa. Snart ska svetsarna vid Quod börja arbeta vid sjukhuset i Västerås. Där ska de vara i sex månader. Joakim berättar att de har spridit sina anställda på olika projekt. Förutom de tre i Göteborg har han och Isa ett litet gäng som gör småjobb och ett annat gäng som gör större arbeten. Det är mycket att hålla reda på. Kraven för svetsare är höga och en svetslicens räcker i tre år. Så Joakim och Isa måste hela tiden se till att deras personal har rätt licenser.

”Kraven för svetsare är nästan högre än för byggare”, berättar Joakim. På centralstationsprojektet i Göteborg kommer kontrollanter ofta ut och granskar kvaliteten på deras svetsar och att a-måtten är okej. Ett a-mått är ett svetsmått på hur stor svetsen behöver vara för att ha en tillräcklig hållfasthet. Det är viktigt att känna till för att svetsningen ska hålla över tid och för att den ska vara säker. Först monterar de hammarbanden för att säkra arbetsplatsen för alla andra, men när hammarbanden inte längre behövs skär svetsarna oftast ner dem och återanvänder dem. ”Oftast brukar vi ta bort hammarbanden”, säger Mio. ”Antingen är det vi som tar bort våra egna hammarband eller några andra. Det beror lite på hur stort bygget är.”

ATT GÖRA KUNDEN NÖJD

Redan på torsdag åker de hem till Rimforsa igen för en lång skön helg. Men helgen svischar förbi och en ny måndag morgon kommer. Klockan 04.00 går färden till Göteborg igen och Amanda och Mio är redo för en ny arbetsvecka. Väl framme är det dags för måndagsmöte igen och de får sina instruktioner av platschefen. Efteråt går de till sina arbetsplatser. Sätter igång svetsen. Böjer sig över lågan och tittar noga genom svetsskyddet.

Svetsloppor flyger omkring dem. Morgontröttheten är bortblåst så snart de sätter igång att arbeta. Nu är de koncentrerade och försöker göra ett så bra jobb som möjligt. Amanda berättar hur hon resonerar: ”Det roligaste med jobbet är när svetsarna blir fina och när kunden blir nöjd.” Bredvid henne jobbar Mio, lika koncentrerad som hon. Med den inställningen kan Quod Svets & Smide nå hur långt som helst.