Med lättare steg
Kunskapsbanken

Med lättare steg

Text: Johan Croon & Robert Långström

Vad skulle du göra om dina kunder belastade sina fötter med 2 000 ton per dag? Kanske så här?

”Vi kan vårt hantverk”. Det är en vanlig kommentar du får om du frågar någon på Swedol/TOOLS/Grolls om deras olika tjänster. Det handlar inte bara om att få din logotyp tryckt eller broderad på dina arbetskläder, eller att få dina plagg omsydda efter certifieringskrav. Det handlar om detta, men med extra allt. Extra resurser och extra ambition. Ska man jobba för skickliga hantverkare är det bra att också älska hantverket. Ett sådant exempel är sulor till skyddsskor. I våra butiker är det inte din vanliga skoförsäljare. Här analyseras din fot med digital teknik. Allt för att skapa specialanpassade sulor som förebygger slitage och skador.

– En arbetssko används åtta, tio timmar per dag. Vissa går upp mot 30 000 steg, jobbar fysiskt med kroppen och lyfter tungt. En sula i en bra arbets- och skyddssko ska ge stöd och stabilitet. Den ska minska påfrestningen på foten och knäna och även avlasta övriga delar av kroppen, säger Adam Strandsten, försäljningsansvarig på vår samarbetspartner Customized, och fortsätter:

– Efter en arbetsdag ska fötterna kännas bra och man ska inte vara trött i ben och kropp. Man ska ha energi kvar till att träna eller leka med barnen.

Customized är specialiserade på att skapa skräddarsydda produkter för sina kunder. De är vår primära sulleverantör. Tillsammans har man utvecklat en teknik som skapar personanpassade sulor med hjälp av en 3D-skanner. Du kan gå till en TOOLS- eller Swedolbutik och skanna din fot. Skannern skapar en 3D-version av foten och matchar värdena mot de prefabricerade sulor som finns i sortimentet – och rekommenderar den sula som passar din fot bäst. Värdena kan även skickas till Customizeds legitimerade ortopedtekniker som gjuter specialanpassade sulor specifikt efter dina fötter. De ortopediska sulorna är certifierade och anpassade till skyddsskor och det tar cirka en vecka att få en formgjuten sula. Customized kan även hjälpa till med en del fotrelaterade besvär, exempelvis hälsporre. När du skannar din fot fyller du i ett formulär om du upplever något besvär. Då kan Customized göra en ytterligare anpassning av sulan.

– Vi har kunskapen och kan göra mycket med sulorna för att hjälpa till. Har du haft besvär under en längre tid är det dock viktigt att påpeka att sulan troligen inte är lösningen. Utan då är det bäst att gå till en ortoped, säger Adam Strandsten.

Customized samarbetar med Swedol/TOOLS/Grolls säljare och försöker vara med på plats så ofta det går, framför allt på större arbetsplatser. Då finns chansen att kunna prova både skor och sulor, och även att få fötterna skannade.

– Alla våra ortopedtekniker är legitimerade. De flesta har en bakgrund som fysioterapeuter, har arbetat på kliniker under många år och har stor produktkunskap.

Adam Strandsten, försäljningsansvarig på Customized

Utvecklat egen teknik
Swedol/TOOLS/Grolls och Customized har en utvecklat en teknik tillsammans. Med hjälp av en 3D-skanner tar man fram personanpassade ergonomiska sulor. De ger ett stöd som minskar påfrestningarna i arbetsskor.

Det börjar med 3D-fötter
Dina fötter skannas i butiken. Informationen och dina 3D-fötter skickas till Customizeds ortopedtekniker i Stockholm som modellerar fotbäddarna efter dina behov. De tillverkas, slipas och kontrolleras innan de skickas tillbaka till butiken där du kan hämta upp dem.

Det sitter i sulan
Väljer du den prefabricerade sulan får du den så kallade Gestosulan. Den är ett ergonomiskt komfortinlägg med extra mjuk dämpning. Den har högdensitetsskum (PU) i kombination med memoryfoam och Poron XRD™-kuddar under häl och framfot.

30 000
Så många steg går många på jobbet i bygg-, anläggning- och andra relaterade yrkesbranscher. Det ger en belastning på mer än 2 000 ton.

Swedol/TOOLS/Grolls tjänster

Fotskanning: Formgjutna sulor med hjälp av 3D-skanner.
Serviceverkstad: Reparationer av maskiner och verktyg.
Filter: Stort utbud av filter för maskiner och verktyg.
Slangpressning: Press av kabel och hydraulslang efter önskemål.
Omsömnad: Specialanpassning av plagg efter individuella behov
Klädtryck: Tryck av logotyp eller namn på kläder.
Broderi: Brodering av ovanstående för ett exklusivt intryck.
Reservdelar: Till de maskiner och verktyg vi säljer.
Kättingverkstad: Bygger lyftkättingar direkt i butik.

Läs mer på: swedol.se/vara-tjanster