Verktygsvagn och förvaring gav byggfirman nytändning
Kunskapsbanken

Verktygsvagn och förvaring gav byggfirman nytändning

Text: Swedol, Foto: Swedol

Byggföretaget L. Eklöf förvandlade tillsammans med AmPro sin verkstadslokal i Eskilstuna från en ostrukturerad tidstjuv till optimal ordning. Valet av leverantör var långt ifrån en slump, berättar grundare Ludwig Eklöf.

I byggföretaget L. Eklöfs lokaler i Eskilstuna råder en stilla ro. Verktygsförvaringen är prydlig. Röd inredning, svarta detaljer och framför allt – var sak på sin plats. Ordning och reda har det dock inte alltid varit i den gamla industrilokalen, berättar grundaren Ludwig Eklöf.

– Innan AmPro kom och gjorde sin makeover hos oss gick så mycket tid åt till att leta upp grejer och vi hade svårt att göra vad lokalen var avsedd för. Men nu har det skett en rejäl nytändning!

Högt förtroende leder vägen

Under två intensiva veckor i december intog ett taggat AmPro-team L. Eklöfs verkstadslokaler. Den 150 kvadratmeter stora ytan beskriver paret Erika och Ludwig Eklöf vid tillfället som ett ostrukturerat förråd, snarare än en praktisk verkstad för service och underhåll. Vidare berättar paret att AmPro-teamets intåg var vältajmat.

– Vi stod inför ett dilemma, ska vi byta lokaler eller inte? Vi har ytan, men ingen förvaring eller struktur, förklarar Erika.

Lagom till jul fick de drygt tio anställda stiga in en omgjord lokal, inredd från topp till tå med AmPros förvaringsmoduler. I skåpen på hjul ryms praktisk skuminredning med kompletta verktygsuppsättningar och på väggarna hänger elhandverktygen prydligt. Att det just blev AmPro som fick stå för förvandlingen var dock ingen tillfällighet, berättar Ludwig.

AmPros verktygsförvaring har gjort mycket för företagets produktivitet.

– Vi känner ett stort förtroende för AmPro genom Swedol. Era butiker besöker vi flera gånger i veckan. Vi köper allt från hushållspapper till verktyg och arbetskläder hos er, produkterna är helt enkelt pålitliga och i hög kvalitet. Sen just den här röda inredningen från AmPro har vi sett i butiken och sneglat på ett bra tag.

– Sedan är det också det där med tillgängligheten – allt finns på hyllan! Och saknas något så är det alltid snabba leveranser, fyller Erika i.

Ordning och reda – en vågeffekt

Erika menar att makeovern i deras verkstadslokaler har bidragit till stora förbättringar gällande tre områden: ordning, tillgänglighet och produktivitet.

– Upprustningen hjälper oss att spara tid och sätta rutiner, vilket faktiskt innebär mer gjort och mer pengar i slutändan. Vi behöver inte springa runt och leta efter den där skiftnyckeln längre.

– Jag tycker att man kan likna det vid en slags vågeffekt, tillägger Ludwig. Makeovern har gjort att vi är extra måna om att upprätthålla ordningen och vi har även börjat fixa i de andra delarna av lokalen. Det är så mycket roligare att jobba nu!

Det är enkelt att genomföra arbetsuppgifterna, när var sak har sin plats.

Det driftiga paret har redan hittat sina favoritprylar i den nyinredda lokalen.

– Jag älskar den inbyggda belysningen i förvaringsmodulerna, det känns så lyxigt, säger Erika.

Ludwig tillägger:
– Jag är svag för de ledade spärrnycklarna, man kommer verkligen åt överallt.

När det kommer till att ge tips till andra företagare som kämpar med att få ordning på sin arbetsplats är Erika och Ludwig märkbart överens.

– Ta tag i det! utbrister entreprenörsparet i kör.


Ampro-Alexanders 3 bästa förvaringstips

  1. Ha små verktyg uppmärkta i foamsatser.

  2. Se till att de mest använda verktygen är lättillgängliga.

  3. Säkerställ att samtliga verktyg är tillbaka efter utfört jobb.

Alexander Sanneryd håller i en stor fast nyckel.

Alexander Sanneryd arbetar som kommersiell produktchef på Swedol och ledde makeover-projektet för byggföretaget L. Eklöf.